در عصر جدید که با عنوان عصر فناوری دیجیتال نیز شناخته میشود، سازمانها مجبور به استفاده از انواع تکنولوژیها و روشهای نوین مدیریت کسب و کار هستند و اگر به سمت دیجیتالی شدن و استفاده از دادهها نروند، محکوم به نابودی هستند.
اساس تحول دیجیتال نیز به همین شکل است؛ تحول دیجیتال نه تنها سازمانها را مجاب به استفاده از تکنولوژی میکند، فرهنگ سازمانی را نیز متحول میکند. این تحول اولین قدمی است که سازمان به سمت مدیریت داده محور برخواهد داشت.
اگر شما هم با چالشهایی در زمینه استفاده از تکنولوژی در مجموعه خود مواجه هستید و به دنبال ایجاد سازمان داده محور هستید، توصیه میکنیم در این مقاله همراه ما باشید. اما پیش از هر صحبتی بهتر است با تعریف تحول دیجیتال آشنا شوید.
تحول دیجیتال چیست؟ اثرات تحول دیجیتال در سازمان
تحول دیجیتال ادغام فناوریهای نوین در محصولات، فرآیندها و استراتژی های یک سازمان به منظور تعامل با نیروی کار و ارائه خدمات بهتر به مشتریان و در نتیجه، توانایی رقابت با بازار است. در شرایط اقتصادی فعلی، افزایش بهرهوری و بهینهسازی هزینهها میتوانند از اهداف مهم سازمان باشند.
دیجیتالی شدن سازمان در ابعاد مختلفی از کسب و کار اتفاق میافتد و اثرات گستردهای بر توسعه کسب و کار میگذارد. این بخشها شامل:
- مدلهای کسب و کار
- فرآیندها
- محصولات
- تجربه کارمندان و مشتری
تغییر مدل کسب و کار با تحول دیجیتال
تحول مدل کسب و کار یک تغییر اساسی در شیوه ارائه محصولات، خدمات و ارزش یک سازمان به مشتریان، سرمایه گذاران یا سهامداران است. به عنوان مثال:
- ارائه ویدئو از طریق جریان دیجیتال، به جای دیسکهای فیزیکی (Netflix، Hulu)
- جایگزینی تاکسیهای اینترنتی به جای سیستم تاکسیرانی سنتی
- امکان خدمات بانکداری اینترنتی بدن نیاز به حضور در بانک
سازمانها به دلایل مختلفی از دیجیتالی شدن در تغییر مدل کسبوکار استفاده میکنند؛ برای مثال، برای برآورده کردن انتظارات متغیر مشتری در طول زمان و یا متمایز کردن خود در یک بازار بسیار رقابتی، از مهمترین این دلایل هستند.
تغییر فرآیندها با دیجیتالی شدن
علاوه بر تغییر در مدل کسبوکار، بهینهسازی فرآیندهای سازمان یک محرک تبدیل دیجیتال رایجتر است. بهینه سازی فرآیند می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ادغام جریانهای کاری موازی یا اضافی
- جایگزینی وظایف دستی با هوش مصنوعی و اتوماسیون
بهینهسازی فرآیندها میتواند به سازمانها کمک کند تا هزینهها را کاهش دهند، ضایعات (زمان، تلاش و مواد) را کم کنند و از سرمایه انسانی بهتر استفاده کنند.
بهبود مستمر محصولات با تحول دیجیتال
سازمانها تحول دیجیتال را در محصولات خود و در نحوه توسعه، تولید و ارائه آن دخیل میکنند. بارزترین نمونه ها شامل تعبیه فناوری دیجیتال در صنعت و هوشمندسازی صنعتی است. با پیادهسازی اینترنت اشیا (IoT)، فناوری عملیاتی و اتوماسیون در کف کارخانه، تولیدکنندگان میتوانند سرعت تولید، کاهش خطای انسانی و حذف کار دستی را داشته باشند.
یکی از تکنولوژیهایی که به عنوان ابزار نوین دیجیتالی شدن در کارخانهها و واحدهای تولیدی استفاده میشود، فناوری RFID است. این تکنولوژی با رهگیری محصولات و فرآیندهای انبار، قدم اول در به کارگیری اینترنت اشیا صنعتی (IIOT) و هوش مصنوعی در صنعت است.
تاثیر تحول دیجیتال در تجربه کارمندان و مشتری
در عصر دیجیتال، بهبود مستمر تجربه کارمندان و مشتری مستلزم نوآوری دیجیتال مستمر است. مسئله نیاز افراد به این فناوریها نیست؛ بلکه مسئله وابستگی انسان به این تکنولوژی هاست. توسعه تحول دیجیتال در داخل شرکت میتواند با افزایش میزان رضایتمندی کارمندان از سازمان، میزان وفاداری آنها را نیز افزایش میدهد.
این مسئله علاوهبر کارمندان، بر تجربه مشتریان یا CX (Customer Experience) نیز صادق است. مشتریان روی نوآوریهای دیجیتال حساب میکنند و آماده هرگونه تغییر رویه با نوآوریهای جدید هستند. تحول دیجیتال موفق، سازمانها را به پیشبینی و ارائه نوآوریها و تجربیات بعدی که مشتریان میخواهند، میرساند.
مزایای تحول دیجیتال و دیجیتالی شدن سازمان
تحول دیجیتال میتواند مزایای ویژهای برای سازمانها داشته باشد؛ افزایش رضایت مشتری، نوآوری سریع و مستر، انعطافپذیری بیشتر در مقابل تغییرات، افزایش کارآمدی عملیاتها، داشتن نیروی کار متعهدتر، امنیت سایبری قویتر و ایجاد جریانهای درآمدی جدید، از مزیتهای تحول دیجیتال و دیجیتالی شدن سازمان است.
اما مهمترین مزیت دیجیتالی شدن و تحول دیجیتال، روی آوردن به دادهها و به اصطلاح مدیریت داده محور است. امروزه دادهها نقش ویژهای در تصمیمگیریها کلان سازمان و مدیریت هزینهها ایفا میکند. در ادامه با مفهوم سازمان داده محور و مدیریت داده محور آشنا خواهم شد.
سازمان داده محور چیست؟ چرا مدیریت داده محور اهمیت دارد؟
مدیریت داده محور (DDM) یک فرآیند تصمیمگیری است که برای اتخاذ بهترین تصمیم به دادهها و تجزیه و تحلیل متکی است. به سازمانی اساس تصمیمگیری در آن بر اساس دادهها هستند، سازمان داده محور گفته میشود. هدف سازمان داده محور استفاده از دادهها برای کمک به مدیران در تصمیمگیری بهتر در بلند مدت است. با تحلیل دادههای موجود میتوان برای شناسایی روندها و الگوها، پیشبینی اتفاقات پیشرو و تصمیمگیری در سریعترین زمان استفاده کرد.
اما برای تحقق مدیریت داده محور، سازمانها نیازمند ایجاد تغییراتی در فرهنگ سازمانی هستند و نگاهی که به این تغییرات باید داشتهباشند، باید مثل یک سفر طولانی باشد. خلاصهترین مراحل شکلگیری سازمان داده محور، در سه قدم تعریف میشود.
سریع شکست بخورید؛ ولی سریعتر یاد بگیرید!
رهبران سازمان داده محور درک میکنند که افراد و سازمانها از طریق تجربه یاد میگیرند، که اغلب مستلزم آزمون و خطا است. گفته شدهاست که شکست پایه و اساس نوآوری است. شرکتهایی که ظرفیت یادگیری بالاتری دارند، سریع شکست میخورند، سریعتر یاد میگیرند و بینش و دانش را قبل از رقبا به دست خواهند آورد.
متفاوت فکر کنید!
تبدیل شدن به سازمان داده محور نیاز به یک طرز فکر متفاوت دارد. سازمان ها باید برای تفکر متفاوت آماده باشند. آنها باید با تفکر انتقادی، قضاوت انسانی و نگاه به نوآوری خلاق مطابقت داده شوند.
روی نتیجه بلند مدت تمرکز کنید!
سازمانهای پیشرو در مدیریت داده محور، از سفر طولانی تحول سازمانی که نتیجه بلندمدت دارد، استقبال میکنند و میدانند که داده محور شدن یک فرآیند است. شرکتهای داده محور تشخیص میدهند که موفقیت در طول مسیر به دست میآید و تمرکز آنها روی بلندمدت است.
تکنولوژیهای تحول دیجیتال؛ دادهها تصمیم میگیرند!
در سالها اخیر با گسترش مفهوم تحول دیجیتال، تکنولوژیهای متعددی در جهت تغییر فرآیندهای کسبوکار به ویژه در صنعت، مورد استفاده قرار میگیرد. تکنولوژیهایی نظیر هوش مصنوعی (AI)، اینترنت اشیا صنعتی (IIOT)، یادگیری ماشین (Machine learning) و بسیاری تکنولوژی دیگر هدف همه آنها استفاده از دیتا در تصمیمگیری به جای تصمیمات سلیقهای و تجربی افراد است.
یکی از این تکنولوژیها، فناوری RFID است. این تکنولوژی با استفاده از امواج رادویی و با استفاده از تجهیزات RFID در شناسایی و رهگیری آیتمهای مختلفی در کارخانه، انبار، محیطهای اداری و حتی فروشگاهها دارد. شرکت آویژه به عنوان بزرگترین ارائهدهنده راهکارهای هوشمندسازی مبتنی بر RFID در ایران، از پیشگامان حوزه تحول دیجیتال و مدیریت داده محور به شمار میرود.
این سیستم کاربردهای مختلفی دارد؛ فرآیندهای انبارداری و سیستم مدیریت انبار، مدیریت اموال و دارایی های فیزیکی سازمان، مدیریت فروشگاه و به صورت کلی هوشمندسازی صنعتی، از کاربردهای تکنولوژی RFID به شمار میرود.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه میتوانید مطالب این وبسایت را دنبال نمایید.