
سوالات متداول در خصوص فناوری RFID
در این بخش میتوانید پاسخ سوالات خود را بیابید و در صورتی که پاسخ سوال خود را نیافتید با ما در ارتباط باشید.
RFID مخفف کلمههای Radio frequency identification و به معنای شناسایی از طریق امواج رادیویی است؛ با استفاده از این تکنولوژی میتوان به هرچیز یک هویت منحصر به فرد اختصاص داد تا با استفاده از هویت آن چیز قابل شناسایی و ردیابی باشد؛ این مقاله اطلاعات جامعی در خصوص RFID به شما خواهد داد.
هزینه تمام شده یک پروژه RFID بسیار وابسته به ابعاد آن پروژه و پیچیدگیهای موجود در آن است. تعداد و تنوع سخت افزارهای بکار گرفته شده در یک پروژه RFID و همچنین هزینه نرمافزار موجود در یک پروژه، عمده هزینه یک پروژه RFID را تشکیل میدهد.
تکنولوژی RFID فرکانس های متعددی را شامل میشود که در واقع فرکانس امواج رادیویی است و این بازه شامل 125 مگاهرتز تا 960 مگاهرتز میشود؛ به طور معمول فرکانس های RFID را در سه دسته LF، HF و UHF قرار میدهند.
تکنولوژی RFID کاربردهای بسیاری دارد، شاید ساده ترین کاربرد آن را در کارتهای مترو در دستمان مشاهده کنیم؛ اما راهکارهای بسیاری مهم مبتنی بر این تکنولوژی وجود دارد؛
از جمله این راهکارها میتوان به راهکار انبارداری هوشمند مبتنی بر RFID، پارکینگ هوشمند و یا اموال داری هوشمند مبتنی بر RFID اشاره کرد.
مدت زمان اجرای یک پروژه RFID مانند تخمین هزینه آن، وابسته به ابعاد پروژه و میزان پیچیدگیهای آن است. اما میتوان بازهای ۱ ماهه برای پروژههای کوچک و بازه ۶ ماه برای پروژههای بزرگ در نظر گرفت.
فرایند اجرای یک پروژه RFID به صورت کلی شامل پنج مرحله شناسایی نیاز کارفرما، نوشتن پروپوزال، فاز طراحی، فاز پایلوت و فاز اجرا میشود. این مراحل در شرکتهای مختلف، متفاوت خواهند بود؛ برای آگاهی از جزئیات روند اجرای یک پروژه RFID در شرکت آویژه، این مطلب را مطالعه نمایید.
به طور کلی سختافزارهای تکنولوژی RFID به ۳ دسته تگهای RFID، ریدرهای RFID و آنتنهای RFID تقسیم میشوند؛ اما میزان تنوع در هر یک از این دستهها بسیار بالا است؛
به طور مثال حدود یک میلیون نوع تگ RFID در جهان برای کاربردهای گوناگون تولید شده است؛ با تجهیزات RFID بیشتر آشنا شوید.
تکنولوژی RFID دو مزیت اصلی نسبت به بارکد دارد؛
نخست، امکان قرائت گروهی تگهای RFID و دوم، امکان قرائت تگهای RFID از فاصله طولانیتر
در نتیجه سرعت قرائت در پروژههای مبتنی بر تکنولوژی RFID بیشتر از بارکد است؛ اما تکنولوژی RFID هزینه بالاتری نسبت به بارکد دارد.
در ایران بیشتر شرکتهای فعال در این حوزه به تامین نیاز بازار در خصوص تجهیزات RFID پرداختهاند؛ اما شرکتهایی نیز پروژههای RFID را در ایران انجام میدهند؛ شرکت تدبیر داده آویژه از این دست مجموعههاست؛ با داستان موفقیت پروژههای RFID این شرکت آشنا شوید.
در یک دستهبندی، تگهای RFID را میتوان به دو دسته تگهای اکتیو و پسیو تقسیم بندی نمود؛ تگهای اکتیو با باطری کار میکنند و تگهای پسیو بدون باطری کار میکنند.
ساختار تمامی تگ های RFID از دو بخش اصلی تشکیل شده است؛ چیپ تگ و آنتن موجود در آن.
در دستهبندی دیگری میتوان تگهای RFID را به تگهای لیبلی، تگهای جاسوییچی، تگهای مچبند و تگهای مقاوم (Hard Tag) دستهبندی نمود.
دستهبندیهای دیگری نیز وجود دارد؛ مانند دستهبندی بر مبنای کاربرد؛ که مواردی مانند تگ طلا، تگ اموال، تگ دام، تگ خودرو و … را شامل میشود.
کارت RFID را میتوان به سه دسته کلی تقسیم نمود؛
- کارت مایفر RFID یا کارت ۱۳.۵۶ مگاهرتز
- کارت ۱۲۵ کیلوهرتز RFID یا کارت RO
- کارت RFID UHF
ریدر RFID را میتوان به موارد زیر تقسیم نمود؛
- ریدر ثابت یا ریدر فیکس RFID
- ریدر دستی یا هندهلد RFID
- ریدر رومیزی RFID
- ریدر موبایلی RFID
- ریدر یکپارچه RFID
آنتن RFID را به طور معمول بر مبنای انواع فرکانسها دستهبندی میکنند؛ اما اگر کمی عمیقتر شویم، آنتنهای RFID را میتوان بر مبنای نوع انتشار امواج دستهبندی نمود؛
- آنتن RFID با انتشار خطی (linear)
- آنتن RFID با انتشار غیرخطی (circular)
بسیاری از پروژههای RFID که در سطح کشور و یا حتی دنیا انجام میشوند، با میزان موفقیت مورد انتظار، مواجه نمیشوند؛ چراکه در ابتدای راه، جوانب پروژه به درستی بررسی نشده و صرفا تعدادی سختافزار RFID نصب گردیده است.
در فاز طراحی پروژه RFID تمامی نقشه مسیر معین شده و احتمال شکست پروژه را به حداقل میرساند؛ انتخاب صحیح سختافزار و همچنین نوع جایگیری آنها در پروژه، تنها بخش کوچکی از فاز طراحی یک پروژه RFID است.
RFID دقیقا مبتنی بر حروف نوشته شده خود تلفظ میشود، یعنی: آر اف آی دی؛ گاها پیش میآید که افراد این لغت مخفف را آرفید تلفظ میکنند؛ آگاهی از این فناوری مانند بسیاری از فناوریهای نوین زمانبر خواهد بود.
بارهای پیش آمده است که افراد پرسیده اند، یعنی این فناوری RFID میتوان سارق کالای مرا از کارخانه بگیرد ؟
RFID ذاتا یک دزدگیر نیست، بلکه یک ابزار شناسایی است اما؛ با استفاده صحیح از کاربردهای RFID میتوان فضای امنیتی مناسبی را ایجاد نمود تا دزدی به راحتی صورت نگیرد و یا در صورت وقوع، مالک به سرعت آگاه شود.
ترکیب فناوری RFID با سایر سیستمهای امنیتی میتواند کار را برای هر سارق دشوار کند.
به طور خلاصه به هوشمندسازی فرایندهای انبارداری به جهت کاهش خطا و مغایرت، افزایش سرعت انبارگردانی و یا افزایش دقت هنگام کنترل ورود و خروج کالا از انبار، انبارداری هوشمند گفته میشود؛ با انبارداری هوشمند آشنا شوید.