جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

راهکار هوشمندسازی کارخانه کاشی و سرامیک

صنعت کاشی و سرامیک یکی از قدیمی‌ترین و پراهمیت‌ترین صنایع در جهان محسوب می‌شود که نقش بزرگی در اقتصاد و زندگی روزمره انسان‌ها دارد. این صنعت با تولید محصولات متنوع، کاربردهای مختلفی در ساخت و ساز، دکوراسیون داخلی و حتی صنایع خودروسازی و فضانوردی دارد.

صنعت کاشی و سرامیک در بسیاری از کشورها از جمله ایران، ایتالیا، چین و اسپانیا بسیار توسعه‌یافته است و این کشورها سهم بزرگی از بازار جهانی را به خود اختصاص داده‌اند. با افزایش تقاضا برای مسکن و پروژه‌های عمرانی، انتظار می‌رود که این صنعت همچنان به رشد و توسعه خود ادامه دهد.

پیشرفت‌های فناوری در این صنعت منجر به تولید محصولات با کیفیت‌تر و با طرح‌ها و رنگ‌های متنوع‌تر شده است. ورود فناوری‌های نوین به این صنعت زمینه‌ساز تحولی نوین شده‌است. به طوری که استفاده از این تکنولوژی‌ها برگ برنده کشورها، برای تصاحب سهم بیشتر در بازار جهانی شده‌است.

یکی از این فناوری‌ها، تکنولوژی RFID است که به عنوان ابزار کنترل و رهگیری محصولات در کارخانه کاشی، راهکاری قابل اطمینان در زمنیه هوشمندسازی کارخانه کاشی و سرامیک به شمار می‌رود.

نگاهی به آمار صنعت کاشی و سرامیک در جهان

با توجه به افزایش ساخت و ساز در سراسر جهان، صنایع تولیدی کاشی و سرامیک نیز رشد چشمگیری داشته‌اند. طبق آمار منتشر شده توسط  ceramicworldweb میزان تولید کاشی و سرامیک جهان در سال 2021 نسبت به سال 2020، بیش از یک میلیون متر مربع افزایش داشته‌است؛ این افزایش به معنای رشد 7 درصدی تولید کاشی جهان است.

کشورهای چین، اسپانیا، هند و ایتالیا بزرگترین تولیدکنندگان کاشی و سرامیک در جهان به شمار می‌روند که در این بین ایتالیا، به علت عرضه محصولات خود با قیمت پایین‌تر نسبت به رقبا، سهم بیشتری از بازار را در اختیار دارد.

پیش‌بینی‌های صنعت کاشی و سرامیک تا سال 2032، نوید اتفاقات مثبتی در این صنعت می‌دهد. طبق بررسی‌های صورت گرفته، اندازه بازار صنعت کاشی تا سال 2032 به 332.6 میلیارد دلار خواهد رسید که به معنای افزایش نرخ رشد تجمعی (CAGR) 7.2 درصدی خواهد بود. اما سوال اصلی اینجاست که ایران کجای این بازار ایستاده و چطور می‌تواند سهم بیشتری از بازار جهانی سرامیک داشته‌باشد؟

مدیریت کارخانه کاشی

کاشی و سرامیک در ایران | رقابت با بازار جهانی

با اینکه همه‌گیری ویروس کرونا (Covid-19) تاثیرات زیادی بر صنعت کاشی و سرامیک داشته، اما طبق گزارشی که وزارت صمت منتشر کرده‌است، میزان تولید کاشی در ایران در بازه 8 ماه اول سال 1398 حدود 265 میلیون متر مربع بوده‌است که در همین بازه در سال قبل، رشد 5.5 درصدی داشته‌است.

مطابق با گزارشات وزارت صمت از تولیدکنندگان کاشی و سرامیک، 147 واحد تولیدی در کشور وجود دارد که مجموعا ظرفیت اسمی تولید این واحدها به 700 میلیون متر مربع می‌رسد؛ درحالی که ظرفیت واقعی تولید کاشی و سرامیک در ایران در بازه 300 تا 400 میلیون متر مربع است.

اختلاف تولید اسمی و تولید واقعی کارخانه‌های کاشی در کشور به معنای از دست رفتن فرصت رقابت با کشورهای پیشرو در این صنعت است. یکی از راه‌حل‌های کاهش این اختلاف، به کارگیری تکنولوژی‌های روز دنیا در کارخانه و انبار کاشی و سرامیک است.

تکنولوژی RFID، راه‌حل جامع و کاملی در کنترل و رهگیری محصولات و کاهش خطای ناشی از فرآیندهای انبار و کارخانه است که به عنوان ابزاری رقابت با کشورهای پیشرفته به شمار می‌رود.

کارخانه کاشی و سرامیک

RFID در صنعت کاشی و سرامیک؛ راهکار هوشمند سازی کارخانه کاشی

تکنولوژی RFID  در کارخانه‌ کاشی و سرامیک مزایای فراوانی دارد که به بهبود کارایی، دقت و مدیریت منابع کمک می‌کند. این فناوری امکان شناسایی و ردیابی خودکار محصولات و مواد اولیه را بدون نیاز به تماس مستقیم یا دید مستقیم فراهم می‌کند.

یکی از مهم‌ترین مزایای RFID در این صنعت، افزایش دقت در مدیریت موجودی است. با نصب برچسب‌های RFID بر روی پالت‌ها و بسته‌های کاشی و سرامیک، امکان مانیتورینگ دقیق و لحظه‌ای از وضعیت و مکان آنها فراهم می‌شود و از این پس دیتا ابزار تصمیم‌گیری شما خواهد بود. این امر باعث کاهش خطاها در شمارش و پیگیری موجودی‌ها و بهبود سرعت عملیات انبارداری می‌شود.

به طور کلی، تکنولوژی RFID با ارائه قابلیت‌های پیشرفته در ردیابی و مدیریت منابع، به بهبود عملکرد و کاهش هزینه‌ها در کارخانه‌ها و انبارهای کاشی و سرامیک کمک شایانی می‌کند.

مزایای استفاده از RFID در صنعت کاشی و سرامیک

در جلسه‌های متعددی که به عنوان مشاور از کارخانه‌های صنایع مختلف بازدید داشتیم و پای صحبت مدیران سازمان‌ها نشستیم، دریافتیم که مقوله بهینه‌سازی و اتوماسیون فرآیندهای کارخانه، مسئله بسیاری از کارخانه‌های کشور است. البته این مشکلات به ایران ختم نمی‌شود و عمده واحدهای تولیدی سراسر جهان با این چالش مواجه هستند.

دیتای دقیق و لحظه‌ای مهمترین ابزار هر سازمانی در تصمیم‌گیری است؛ حتی سازمان‌هایی که از سیستم ERP استفاده می‌کنند، اگر دیتای لحظه‌ای کف کارخانه را در اختیار نداشته‌باشند، تنها ابزار ذخیره اطلاعات در اختیار دارند نه ابزار تحلیل دیتا!!

RFID به عنوان اساسی‌ترین ابزار سیستم اجرایی کارخانه (MES)، یک مرحله قبل از سامانه ERP قرار می‌گیرد و به عبارتی وظیفه جمع‌آوری دیتای کف کارخانه را برعهده دارد. به بیانی دیگر MES مکمل سیستم ERP است که هر کارخانه کاشی ملزم به استفاده از آن است. جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از تکنولوژی RFID تصمیمات سلیقه‌ای و تجربه‌محور را از بین برده و از این پس تصمیمات اساسی سازمان بر اساس دیتای واقعی انجام می‌شود.

از دیگر مزیت‌های استفاده از RFID در صنعت کاشی، می‌توان به افزایش سرعت و دقت در اجرای فرآیندهای مدیریت کارخانه اشاره کرد. کلیه اطلاعاتی که از کارخانه جمع‌آوری می‌شود، در دیتابیس ذخیره می‌شود و نتیجه این کار حذف کاغذ از فرآیندهای کارخانه کاشی و سرامیک است.

مزیت RFID

آگاهی لحظه‌ای از وضعیت کارخانه

مزیت RFID

حذف کاغذ از فرآیندهای کارخانه کاشی

مزیت RFID

ایجاد تفکر سیستمی و حذف تصمیمات سلیقه‌ای

مزیت RFID در معدن سنگ

افزایش سرعت فرآیندها

مزیت RFID

تصمیم‌گیری بر اساس داده

مزیت RFID

افزایش دقت انجام فرآیند

اجرای موفق سیستم RFID در کارخانه‌های کاشی و سرامیک

آشنایی با سخت افزارهای RFID در کارخانه کاشی و سرامیک

سخت افزارهای مورد استفاده در فناوری RFID به دو بخش اصلی تقسیم می‌شود؛ بخش اول لیبل یا تگ RFID است که به محصولات الصاق شده و از این پس هر پالت دارای هویت و شناسه یونیک خواهدبود. بخش دوم سخت افزارهای RFID مورد استفاده در کارخانه کاشی، قرائتگر یا ریدر RFID است که شامل گیت RFID و ریدر پرتابل RFID (هندهلد) است.

کارکرد سیستم RFID بسیار ساده است؛ در ابتدای امر، تگ‌ها باید در سیستم ثبت شده و مشخصات محصولات کاشی بر روی حافظه تگ ذخیره شوند داده‌شود. اصطلاحا به این فرآیند، رجیستر می‌گویند. در مرحله بعد، با قرائت تگ‌های متصل به پالت محصولات جابه‌جایی در انبار و ثبت ورود و خروج به لوکیشن‌های مختلف بوسیله ریدرهای RFID انجام می‌شود.

شمارش محصولات و انبارگردانی هوشمند با استفاده از ریدر دستی RFID و با قدم زدن در انبار انجام می‌شود. علاوه‌براین، فرآیند کنترل کیفیت (QC) به صورت هوشمند و با ریدر دستی انجام می‌شود. در مرحله آخر، با عبور محموله از گیت RFID، ثبت خروج از انبار صورت گرفته و اطلاعات مرسوله در سیستم ثبت می‌شود و نوتیفیکیشن گزارشات به مدیر سازمان ارسال می‌شود.

جمع‌بندی

کارخانه کاشی و سرامیک، قلب تپنده هر مجموعه تولیدی کاشی به شمار می‌رود و هر اشتباه کوچک در مدیریت انبارداری، نتیجه‌ای جز ضرر مالی نخواهد داشت. اگر شما هم با مشکلاتی در زمینه رهگیری محصولات و مدیریت کارخانه دست و پنجه نرم می‌کنید، بیشتر از این وقت را هدر ندهید و برای پیاده‌سازی راهکار مدیریت انبار و هوشمندسازی خط تولید با ما تماس بگیرید و از خدمات مشاوره رایگان انبارداری شرکت آویژه استفاده کنید.

کاربرد سیستم RFID در مدیریت کارخانه

سوالات متداول در خصوص هوشمند سازی کارخانه کاشی

هوشمند سازی کارخانه کاشی به چه معناست؟

هوشمندسازی کارخانه کاشی و سرامیک، به معنای استفاده از تجهیزات کنترل و رهگیری، مشابه RFID، برای مدیریت پالت محصولات کاشی در سراسر کارخانه است.

هزینه پیاده‌سازی سامانه سیلو در کارخانه کاشی و سرامیک چه میزان است؟

هزینه پیاده‌سازی سامانه مدیریت کارخانه سیلو، وابسته به ابعاد کارخانه کاشی و پیچیدگی‌های پروژه متغیر است. تعداد و تنوع سخت افزارهای به‌کار گرفته‌شده در پروژه RFID و همچنین هزینه نرم‌افزار موجود در پروژه، عمده هزینه این پروژه را تشکیل می‌دهد.

مدت زمان پیاده سازی سیستم هوشمند در کارخانه کاشی چه مدت است؟