انبارداری صنعتی (industrial Warehouse) نقشی حیاتی در زنجیره تامین بسیاری از کسب و کارها ایفا میکند و تا زمانی که کالاها آماده حمل و نقل به مقصد نهایی شوند مکانی امن و مطمئن برای نگهداری آنها ، فراهم میکند. برای شرکتهای تولیدی، انبارداری یک جزء ضروری به حساب میآید که به حفظ امنیت و سازماندهی محصولات در زمانی که در انتظار ارسال هستند کمک میکند.
یکی از مزایای اصلی مدیریت انبارداری صنعتی این است که به کسب و کارها اجازه می دهد از صرفه جویی هزینهها در مقیاس بسیار بزرگ استفاده کنند. سازمانهای تولیدی با ذخیره حجم زیادی از کالاها در یک انبار مرکزی که در کنار واحد تولیدی قرار دارد، میتوانند هزینههای حمل و نقل را کاهش داده و بهرهوری را افزایش دهند.
شاید با خواندن این جملهها، انبار صنعتی و انبارداری تفاوتی برای شما نداشته باشد؛ اما این دو عبارت تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند. در ادامه با تعریف هر کدام و تفاوتهایی که دارند آشنا خواهید شد.
انبار صنعتی چیست؟ تفاوت انبارداری صنعتی با انبارداری تجاری
قبل از هر صحبتی بهتر است به تعریف مشترکی از انبار صنعتی برسیم و سپس با تفاوت انبارداری صنعتی با انبارداری تجاری آشنا شویم.
فضای مورد نیاز برای فعالیتهای صنعتی متنوع، از تولید تا نگهداری اقلام نهایی، با انبار صنعتی فراهم میشود و آن را به بخشی جداییناپذیر از اقتصاد مدرن تبدیل میکند. ساختمانهای اداری، بخشهای تولیدی، مناطق ذخیرهسازی، سکوهای بارگیری و تخلیه، مکانهای فروش و نمایش، پارکینگها، مناطق پیرامونی، و تأسیسات جمعآوری و تصفیه زباله تنها تعدادی از ویژگیهای بسیاری هستند که این انبارهای عظیم را تشکیل میدهند.
تفاوت اصلی انبار تجاری و انبار صنعتی در ابعاد و شیوههای اجرای فرآیندهای آن است؛ اگر فقط نیاز به ذخیره محصول یا موجودی دارید، به احتمال زیاد یک انبار تجاری بهترین انتخاب است. به عبارت دیگر انبار صنعتی مرکز جامع و کاملی از فرآیند تولید تا ارسال کالا را شامل میشود.
آشنایی با کاربردهای انبار صنعتی
انبار صنعتی ستون فقرات شرکتها و واحدهای صنعتی هستند. این انبارها شامل فرآیندهای لجستیکی مانند دریافت کالا، مدیریت، حمل و نقل داخلی، جابهجایی و ذخیرهسازی هستند. بهینهسازی چیدمان کالا و سازماندهی داخلی این انبارها، به طور قابل توجهی بر عملکرد تجاری تأثیر میگذارد.
مدیریت ذخیرهسازی
این در درجه اول با قرار دادن مواد خام، محصولات نیمه تمام و کالاهای نهایی به شیوه ای کنترل شده، سیستماتیک و ایمن سروکار دارد. ذخیره سازی می تواند کوتاه مدت، میان مدت یا بلند مدت باشد.
کنترل و رهگیری جابجایی
این شامل همه چیزهای مربوط به عملیات بارگیری، تخلیه، برداشت سفارش و انتقال و هر گونه جابهجایی در فرآیندهای انبارداری صنعتی است. مجهز بودن به سیستم مدیریت انبار (WMS) کنترل انبار را تسهیل میکند و قابلیت ردیابی لحظهای (Real-Time Tracking) را تضمین می کند.
مدیریت حواله
این مورد شامل سازماندهی و طبقهبندی اقلام قبل از حمل و نقل است. هدف کاهش هزینههای حمل و نقل، بارگیری کامل وسیله نقلیه و تسریع در تحویل محصول است و در نتیجه رضایت مشتری است.
چالشهای مدیریت انبارداری صنعتی
در دسترس بودن کارگران ماهر کم و بازار کار انبارداری بسیار چالشی است. به همین دلیل، جذب و حفظ کارگران واجد شرایط ممکن است چالش برانگیزتر شود که به نوبه خود ممکن است خروجی و کارایی را کاهش دهد.
مدیریت دقیق موجودی در انبارداری صنعتی ضروری است، اما به دلیل مقادیر زیاد موجودی و تغییرات مکرر مورد نیاز، ممکن است دشوار باشد. انبارها، موجودی مازاد، و ناکارآمدی زنجیره تامین، همگی از نتایج احتمالی مدیریت نادرست موجودی هستند.
با ظهور حوزههایی مانند اتوماسیون، رباتها و هوش مصنوعی، هر انبار صنعتی باید به سرعت خود را برای رقابتی ماندن تطبیق دهد. به کارگیری صحیح فناوریهای جدید به زمان، هزینه و آموزش نیاز دارد و همیشه آسان نیست.
عملیات انبارداری صنعتی به مقادیر زیادی فضا نیاز دارد و مکانیابی فضاهای مناسب میتواند دشوار باشد. محدودیتهای فضایی نیز میتواند ناشی از تغییر کاربری مناطق صنعتی سابق به دلیل افزایش شهرنشینی و تغییر الگوهای کاربری زمین باشد.
تکنولوژیهای نوین مدیریت انبار صنعتی
انبار صنعتی از پیشرفتهای تکنولوژی که بازده، دقت و امنیت مدیریت انبارداری را افزایش داده است، بهره فراوان برده است. فناوری های رایج مورد استفاده در انبارهای صنعتی عبارتند از:
سیستم مدیریت انبار (WMS) نوعی نرم افزار است که به پیگیری موجودی، سازماندهی سفارشات و آمادهسازی آنها برای ارسال کمک میکند. در هرم اتوماسیون انبار که نرم افزار ERP در راس آن و در سطح مدیریتی قرار دارد، سیستم مدیریت انبار در سطح اجرایی و ابتدای هرم قرار میگیرد.
اینترنت اشیاء صنعتی (IIOT) یک سیستم گسترده از ابزارها و رایانههای الکترونیکی مرتبط است. مدیریت موجودی، نگهداری ماشینآلات و کاهش ضایعات تنها برخی از راههایی است که میتوان از اینترنت اشیا در تأسیسات ذخیرهسازی صنعتی استفاده کرد.
تکنولوژی RFID پرکاربردترین فناوری مورد استفاده در انبار صنعتی به شمار میرود؛ این سیستم بهترین ابزار شمارش و جمعآوری دیتا در فضای صنعتی به شمار میرود. این تکنولوژی از دو بخش تجهیزات RFID و نرم افزار انبار تشکیل شده است. این سیستم اولین قدم در راستای ایجاد مدیریت داده محور و تحول دیجیتال است.
جمعبندی
تولید، فرآوری، مونتاژ، ذخیرهسازی و توزیع همگی نیازمند فضای مناسبی است که توسط انبارهای صنعتی تامین میشود. انبارهای صنعتی، با توسعه تجارت الکترونیک و جهانی شدن گسترش یافته است. در مقایسه با تأسیسات لجستیکی که عمدتاً بر توزیع تمرکز دارند، انبارهای صنعتی معمولاً بزرگتر و انعطاف پذیرتر هستند. در انبارداری صنعتی مواد اولیه دریافت شده، سپس تولید و ذخیره میشوند و به عنوان بخشی از عملیات روزانه یک انبار صنعتی توزیع میشوند.
به طور کلی، انبارداری صنعتی نقش مهمی در زنجیرههای تامین مدرن ایفا میکند و راهحل قابل اعتمادی را برای نیازهای ذخیره سازی و توزیع به کسب و کار ارائه میدهد. با استفاده از خدمات یک انبار صنعتی، کسب و کارها میتوانند کارایی خود را بهبود بخشند، هزینههای حمل و نقل را کاهش دهند و سطح موجودی خود را بهتر مدیریت کنند و در نهایت به آنها کمک می کند تا در محیط پرشتاب و رقابتی امروزی باقی بمانند. با افزایش پیچیدگی زنجیرههای تامین جهانی، انبارداری صنعتی همچنان نقش مهمی در موفقیت کسب و کارها در طیف وسیعی از صنایع ایفا خواهد کرد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه میتوانید مطالب این وبسایت را دنبال نمایید.