RFID در در کاخانه کاشی و سرامیک
در جلسههای متعددی که به عنوان مشاور از کارخانههای صنایع مختلف بازدید داشتیم و پای صحبت مدیران سازمانها نشستیم، دریافتیم که مقوله بهینهسازی و اتوماسیون فرآیندهای کارخانه، مسئله بسیاری از کارخانههای کشور است. البته این مشکلات به ایران ختم نمیشود و عمده واحدهای تولیدی سراسر جهان با این چالش مواجه هستند.
در سالهای اخیر موضوع استفاده از سیستمهای هوشمند در کارخانهها و واحدهای تولیدی، بحث داغ میان مدیران سازمانها بودهاست. جلوگیری از ضررهای مدیریت انبار و کارخانه، راهحلی غیر از هوشمند سازی خط تولید و انبار باقی نگذاشته است.
در میان صنایع مختلف، صنعت کاشی و سرامیک از پیشگامان استفاده از سیستمهای نوین انبارداری به شمار میرود. راهکار انبارداری و خط تولید هوشمند، در کارخانه کاشی و سرامیک تبدیل به یکی سیستم قابل اعتماد شدهاست.
دغدغههای کارخانه کاشی و سرامیک
در کارخانه کاشی، به مشابه صنایع دیگر، فرآیندهای اتوماسیون خط تولید و مدیریت انبارداری شامل 7 مرحله اصلی است؛ این مراحل شامل موارد زیر است:
- برنامهریزی و کنترل خط تولید
- کنترل کیفیت محصولات (QC)
- ثبت ورود و خروج انبار
- جانمایی
- انبارگردانی و مدیریت موجودی
- جمعآوری حواله
- حراست و کنترل بارنامه
در سالهای اخیر، شرکتهای مختلفی از صنف کاشی و سرامیک، بهمنظور بهینهسازی این فرآیندها با هدف دریافت راهکار به شرکت آویژه مراجعه کردهاند؛ در ادامه با جزئیات راهکار مدیریت انبار و خط تولید آشنا خواهید شد.
راهکار هوشمند سازی کارخانه کاشی
مهمترین مسئله در مدیریت کارخانه کاشی و سرامیک، رهگیری و کنترل پالت محصولات از پایان تولید تا خروج از کارخانه است. استفاده از سیستمهای سنتی مانند بارکد، به علت دقت پایین و زمان بالای اجرای فرآیندها، در کارخانههایی با حجم تولید بالا تقریبا منسوخ شدهاند.
امروزه تکنولوژی RFID، به عنوان سیستم دقیق و قابل اعتمادی در زمینه رهگیری پالت و محصولات کاشی و سرامیک در سراسر جهان شناخته شده است. این تکنولوژی با استفاده از تجهیزات سخت افزاری در کنار نرم افزار انبارداری، به گزینه مطمئنی برای هوشمندسازی کارخانه تبدیل شده است.
معرفی تجهیزات اتوماسیون کارخانه کاشی و سرامیک
پیاده سازی راهکار مدیریت انبارداری و خط تولید، نیازمند تجهیزات RFID است؛ سخت افزارهای مورد نیاز شامل تگ RFID، ریدر ثابت RFID، ریدر پرتابل RFID یا هندهلد و لیبل پرینتر RFID هستند. در کنار این تجهیزات، برای ثبت و تحلیل دیتا، به یک نرم افزار انبار نیاز خواهید داشت.
لیبلینگ پالت کاشی و سرامیک، به شما اجازه رهگیری جابهجایی محصولات در کارخانه را میدهد؛ علاوهبر این، انجام فرآیندهای ورود و خروج، چیدمان کالا، کنترل کیفیت، انبارگردانی و جمعآوری حواله، با قرائت این تگها توسط ریدرهای ثابت و پرتابل RFID انجام میگیرد.
آنتن RFID
ریدر RFID
کارت RFID
تگ RFID
گیت RFID
پرینتر RFID
جمعبندی
کارخانه کاشی و سرامیک، قلب تپنده هر مجموعه تولیدی کاشی به شمار میرود و هر اشتباه کوچک در مدیریت محصولات، نتیجهای جز ضرر مالی نخواهد داشت.
اگر شما هم با مشکلاتی در زمینه رهگیری محصولات و مدیریت کارخانه دست و پنجه نرم میکنید، بیشتر از این وقت را هدر ندهید و برای پیادهسازی راهکار مدیریت انبار و هوشمندسازی خط تولید با ما تماس بگیرید و از خدمات مشاوره رایگان انبارداری شرکت آویژه استفاده کنید.
مقالات مرتبط
سوالات متداول در خصوص هوشمند سازی کارخانه کاشی
هوشمندسازی کارخانه کاشی و سرامیک، به معنای استفاده از تجهیزات کنترل و رهگیری، مشابه RFID، برای مدیریت پالت محصولات کاشی در سراسر کارخانه است.
هزینه پیادهسازی سامانه مدیریت کارخانه سیلو، وابسته به ابعاد کارخانه کاشی و پیچیدگیهای پروژه متغیر است. تعداد و تنوع سخت افزارهای بهکار گرفتهشده در پروژه RFID و همچنین هزینه نرمافزار موجود در پروژه، عمده هزینه این پروژه را تشکیل میدهد.
مدت زمان اجرای فرآیندهایی مانند تخمین هزینه آن، وابسته به ابعاد پروژه و میزان پیچیدگیهای آن است. اما میتوان بازهای ۳ ماهه برای پروژههای کوچک و بازه ۹ ماه برای پروژههای بزرگ در نظر گرفت.
بله؛ بسته به صلاح دید طرفین و شرایط کراخانه کاشی و سرامیک، امکان پایلوت بخشی از سامانه انبارداری هوشمند سیلو وجود دارد.