خانه » آویژه » داستان های موفقیت » کاشی و سرامیک روکاسرام | پروژه کارخانه هوشمند درکاشی روکا
داستان موفقیت روکاسرام
تقریبا یک دهه قبل، با هدف خودکفایی و ارتقاء صنعت ایران، شرکت روکاسرام در یزد، قطب سرامیک ایران، تاسیس و در سال 1397 به بهرهبرداری رسید. کاشی روکا با اخذ استانداردهای بینالمللی تولید کاشی در سالهای اولیه فعالیت، عزم راسخ خود برای تبدیل شدن به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کاشی و سرامیک کشور و جهان را نشان داد.
اما رقابت در بازار جهانی بدون استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا امکانپذیر نخواهد بود و به منظور بهرهبرداری از حداکثر پتانسیل تولید کارخانه، استفاده از یک سیستم هوشمند امری ضروری است. به همین دلیل شرکت روکاسرام در سال 1401 اقدام به پیادهسازی سیستم مدیریت انبار RFID سیلو کرد. در ادامه به معرفی مجموعه کاشی و سرامیک روکا و نحوه اجرای پروژه و جزئیات راهکار انبارداری در این مجموعه خواهیم پرداخت.
نام مدیرعامل: مهندس محمد خیاط
تعداد پرسنل: 300 نفر
ظرفیت اسمی تولید: 4 میلیون متر مربع
سامانه مورد استفاده: سامانه انبارداری سیلو مبتنی بر سیستم RFID
تعداد کاربران سیستم: 50 نفر
ماژولهای مورد استفاده:
- ماژول انبارگردانی و کنترل موجودی انبار
- ماژول کنترل کیفیت (QC)
- ماژول کنترل ورود و خروج محصولات
- ماژول حراست انبار
- ماژول جانمایی انبار
- ماژول کنترل و صدور حواله
معرفی مجموعه روکاسرام
شرکت روکاسرام یزد درسال 1392 تاسیس شد و در نیمه دوم سال 1397 زمینی به مساحت 20 هکتار در یزد به مرحله بهرهبرداری رسید. شرکت روکاسرام چشمانداز تولید 30 هزار متر مربع کاشی در روز در کنار حفظ کیفیت را دارد؛ ویژنی که این شرکت را در دسته بزگترین تولیدکنندگان کاشی و سرامیک کشور قرار میدهد.
اما دستیابی یه این حجم تولید به معنای کمترین فاصله ممکن میان توان اسمی و واقعی شرکت است که رسیدن به آن نیازمند استفاده از سیستم مطمئنی برای مدیریت کارخانه کاشی روکا است.
به همین جهت، مجموعه روکاسرام برای درریافت راهکار بهینهسازی فرآِندهای انبار و تولید به شرکت آویژه مراجععه نمود.
ما در شرکت آویژه معتقدیم که تمامی مشکلات از جنس مساله هستند و در نتیجه برای هر مسالهای راهکاری وجود خواهد داشت. تکنولوژی RFID نیز از جمله ابزارهایی است که صرفا برای حل مسائل مختلف طراحی شده است؛ طراحی پروژه انبار RFID مجموعه روکاسرام نیز با بهرهمندی از این ابزار صورت گرفته است.
شناسایی نیاز
پروپوزال
طراحی
پایلوت
اجرا
پشتیبانی
چالشهای کارخانه کاشی و سرامیک روکا
چشمانداز مجموعه سینا کاشی، تبدیل شدن به بزرگترین تولیدکننده کاشی در خاورمیانه است؛ اما در مسیر تحقق این هدف، با چالشهایی در زمینه هدر رفت منابع در کارخانه مواجه بودند. مسائل مطرح شده توسط مجموعه کاشی و سرامیک سینا به شرح زیر است:
- عدم ثبت و ذخیره اطلاعات فرآیندهای انبار
- عدم وجود سیستم کنترل گروهی ورود به انبار
- وقتگیر بودن فرآیند انبارگردانی
- سرعت پایین فرایندها بهخصوص فرآیند خروج از انبار
- ارسال حواله اشتباه
- عدم توانایی رهگیری محصولات در انبار
- خطا در ارسال و بارگیری محصولات
- جانمایی غیر اصولی و خواب محصولات در انبار
هر یک از این مسائل در انبار، منجر به ایجاد فاصلهای میان توان اسمی از توان واقعی تولید، یک قدم سازمان را از رقابت در بازار جهانی دورتر میکرد. روشن شدن این مسائل قدم اول در طراحی راهکاری جامع برای حل مشکلات کاشی سینا بود.
شرکت آویژه، به عنوان ارائهدهنده راهکارهای rfid (RFID Solution Provider) راهکار خود را به مجموعه روکاسرام ارائه کرد؛ در ادامه با راهکارهای پیشنهادی شرکت آویژه در خصوص حل مسائل مطرح شده توسط مجموعه کاشی و سرامیک سینا آشنا میشویم.
راهکار پیشنهادی به کاشی روکا
راهکارهای شرکت آویژه از جنس ایده و فرضیه نیستند و راهحلهایی که ارائه میشود قابل اجرا بوده و بیشترین بازده را خواهند داشت. راهکاری که به مجموعه روکاسرام ارائه شد، استفاده از تکنولوژی RFID در کنترل و رهگیری محصولات کارخانه بود. در این راهکار پالت محصولات دارایی شناسه منحصر به فردی خواهند بود که قابلیت کنترل آنها را فراهم میکند.
- الصاق تگهای RFID بر روی محصولات به جهت تخصیص هویت منحصر به فرد به هر محصول
- استفاده از گیت RFID به جهت کنترل ورود، خروج و جابهجایی محصولات در کارخانه
- استفاده از ریدر پرتابل به جهت جست و جوی کالاها در انبار
- کنترل کیفیت (QC) و جلوگیری از ورود محصولات به خط تولید (در صورت مردود شدن در المانهای بازرسی)
- مشاهده آمار و گزارشات لحظهای انبار در داشبوردهای مدیریتی
- ارسال نوتیفیکیشن گزارشات روزانه انبار
شاید در ظاهر راهکارهای پیشنهادی شرکت آویژه، راهکارهای ساده و روشنی به نظر برسد؛ اما پیچیدگی نحوه اجرای پروژههای RFID برای تمامی مجریان این حوزه روشن است؛ عدم رعایت نکات مربوط به تکنولوژی RFID، هنگام پیادهسازی راهکار، پروژه را با شکست مواجه میکند؛ به همین خاطر است که تعداد پروژههای موفق موجود زیاد نیست.
نمونه تگ RFID الصاقشده به محصولات
گیت RFID | حراست انبار و کنترل حواله خروج
گیت RFID | ثبت جابهجایی محصولات در انبار