جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
اینترنت اشیا و RFID

تصویر اینترنت اشیا (IoT) در مقابل RFID در نگاه مردم

مقدمه

در هفته گذشته ویدیو کوتاهی با هدف هشدار به والدین در مورد اسباب بازی هایی که به اینترنت متصل می شوند منتشر شد (مشاهده ویدیو در یوتیوب). این ویدیو این نکته را برجسته می کند که چگونه اسباب بازی های دارای دوربین و میکروفون قابلیت هک شدن دارند و می توانند به عنوان ابزاری برای جاسوسی در داخل خانواده ها مورد استفاده قرار گیرند. مشاهده این ویدیو این نکته را می تواند در ذهن به وجود بیاورد که چرا در عین حالیکه نکات منفی زیادی در رابطه با اینترنت اشیا (IoT) و استفاده های آن وجود دارد٬ بسیاری از صاحبان کسب و کار و فعالان این حوزه صرفا جنبه های مثبت آن را نمایش می دهند؟ چرا با این وجود بسیاری از افراد RFID را نمی شناسند و یا ذهنیت خوبی نسبت به آن ندارند؟

 

تاریخچه ای کوتاه در مورد RFID

در اوایل دهه ۲۰ میلادی٬ RFID یک تکنولوژی نو به حساب می آمد که قرار بود تحولی بزرگی را در تمامی حوزه ها ایجاد کند. صفحه روزنامه ها پر از نقد های مثبت در رابطه با RFID و مزایای آن بود. اما در حدود سال ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ این تکنولوژی دچار نوعی سرخوردگی شد و وارد شکاف عظیمی شد که بیرون آمدن از آن کار آسانی نبود. تمامی آن نقد ها و مقالات مثبت به ناگه به مطالبی منفی تبدیل شدند. و به دنبال آن بسیاری از تجار و کسب و کار ها از RFID روی برگرداندند.

… و اما اینترنت اشیا (IoT)

“اینترنت اشیا” کلمه کلیدی و اصلی مباحث در چند سال اخیر بوده است. بر خلاف مشکلات و مقالات و اخبار منفی در رابطه با هک شدن هایی که به خاطر اتصال به اینترنت صورت گرفته است (مانند این خبر که در مورد هک شدن دیتابیس با استفاده از ترمومتر آکواریوم می باشد)٬ هنوز اینترنت اشیا مثبت نشان داده می شود.

 

پروژه های اینترنت اشیا (IoT) در مقابل پروژه های RFID

تا به امروز٬ هنوز تعداد پروژه های اینترنت اشیا (IoT) اجرا شده در جهان که دارای مقیاس بزرگ باشند٬ انگشت شمارند ( البته این در صورتی است که RFID را جزیی از IoT در نظر نگیرید. در تعریف اصلی٬ تکنولوژی RFID یکی از پایه ها و زیر مجموعه های اینترنت اشیا به حساب می آید. اما بعضا برخی از تحلیل گران و روزنامه نگاران این موضوع را قبول ندارند. ). اگر یک جستجو آنلاین انجام بدهید٬ به جز چند نمونه مشخص و چند پروژه شهر هوشمند نمونه دیگری نخواهید یافت. با توجه به این موضوع٬ چرا در حال حاضر این همه در مورد اینترنت اشیا تبلیغات می شود اما در مورد RFID اینگونه نیست؟

 

دلایل محبوبیت اینترنت اشیا (IoT)

ممکن است روزی آن سرخوردگی که برای RFID به وجود آمد٬ برای اینترنت اشیا هم محقق شود و نگاه مردم نسبت به آن برگردد. اما احتمال وقوع این مورد بسیار پایین است. فاکتور های زیادی در رابطه با اینترنت اشیا وجود دارد که از افول آن جلوگیری می کند.

دلیل اول

یکی از بزرگترین مزایای آن٬ این است که امروزه همه ما به صورت روزانه از اینترنت استفاده می کنیم و از آن منفعت بسیار کسب می کنیم. پس گسترش آن٬ با وجود مشکلات مخربش٬ به درون اشیا دور و بر ما می تواند امری مفید فایده باشد.

دلیل دوم

دلیل دیگری که باعث می شود تکنولوژی های مبتنی بر اینترنت اشیا مثبت پنداشته شوند٬ راحتی راه اندازی آن ها است. در حدود دو دهه است که ما کامپیوتر های خود را به اینترنت متصل می کنیم و می دانیم که انجام این کار٬ امری نسبتا آسانی است که معمولا نیاز به تغییر در ساختار فعالیت ها ندارد. به عنوان مثال٬ اگر ما قصد داشته باشیم پکیج های گرمایشی شرکت مان را به اینترنت اشیا مجهز و هوشمند کنیم٬ تنها کافی است در نرم افزار تغییراتی جزئی انجام دهیم تا داده های پکیج را مورد بررسی قرار دهد و در شرایطی خاص مانند افزایش دمای بیش از حد و یا رسیدن زمان سرویس دوره ای ما را از آن مطلع کند.

سیستم های RFID غیر فعال (Passive RFID systems) از امواج رادویی ضعیفی استفاده می کنند که ممکن است در شرایطی بر اثر امواج مخرب دچار اختلال شوند و هم چنین ممکن است اگر مراحل نصب و اجرا پروژه توسط تکنسین های غیر حرفه ای انجام بپذیرد کارایی خود را از دست بدهند. افراد در مورد پروژه های شکست خورده صحبت می کنند و نتیجه این گونه صحبت ها ایجاد بدبینی نسبت به پروژه های RFID است.

دلیل سوم

مورد دیگری که اینترنت اشیا از آن سود می برد٬ وجود کمپانی های بزرگی است که تلاش می کنند اینترنت اشیا را هر چه بیشتر به جلو برانند. در مقابل یک خبر منفی در مورد تکنولوژی اینترنت اشیا٬ ده ها و ده ها تبلیغ از طرف شرکت های بزرگی هم چون سیسکو ( Cisco )٬ IBM و دیگر فعالان این حوزه وجود دارد که تلاش می کنند نور مثبت اندیشی و مثبت پنداری در مورد اینترنت اشیا را در میان افراد افزایش دهند. در مقابل٬ RFID هیچگونه تبلیغات و بروز رسانه ای نداشته و ندارد ( در اوایل ظهور این تکنولوژی شرکت IBM چند تبلیغ در این رابطه ساخته و منتشر کرد ).

در تمام این سال ها تکنولوژی RFID از نداشتن یک رهبر سرسخت رنج برده است. هیچ گونه اتحادیه ای وجود نداشته است که این تکنولوژی را ترویج کند و ترقی دهد و با افکار و کلیشه های منفی مقابله کند. از این رو به محض شروع دوران سرخوردگی RFID بسیاری از کمپانی های بزرگ دنیا به سرعت از این تکنولوژی فاصله گرفتند. قطعا اگر RFID مجدد بر سر زبان ها بیفتد٬ آن شرکت ها نیز مجدد به سمت RFID رو خواهند کرد. اما عدم وجود یک ترقی دهنده و ترویج کننده RFID٬ به کار گرفته شدن این تکنولوژی با کندی پیش می رود.

 

نتیجه گیری

راهکار های مبتنی بر اینترنت اشیا ممکن است در برخی شرایط و موارد جایگزین RFID شود. کارخانه ها ممکن است صرفا سنسور هایی را در محیط کارخانه خود نصب کنند و به دنبال تگ دار کردن ( مجهز کردن به تگ RFID ) تجهیزات٬ اموال٬ محصولات و قطعات خود نروند. اما تحول دیجیتال در این شرکت ها تا زمانی که تمام اشیا فیزیکی خود را به تگ های RFID مجهز نکنند٬ رخ نمی دهد. به عبارت دیگر٬ کمپانی ها تا زمانی که وجود RFID در کسب و کار خود را نپذیرند٬ متوجه ارزش واقعی اینترنت اشیا نخواهند شد.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تحول دیجیتال می توانید سه گانه  مقالات تحول دیجیتال ما را مطالعه کنید:

۱ : تحول دیجیتال به چه معناست؟

۲ : تکنولوژی RFID اولین قدم برای تحول دیجیتال

۳ : تکنولوژی های لازم برای تحول دیجیتال واقعی

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن